Per què El Viver?

Del viver de casa a El Viver de tots

A casa hi tenim un viver. El viver de Biosca. Va ser construït l’any 1900 i servia com a embassament d’aigua per regar l’hort i com a punt de reserva d’aigua per a usos domèstics. Des de l’escala de pedra del viver s’hi rentaven flassades, s’hi pescava i s’hi entrava a nedar. Les condicions ambientals van convertir aviat aquest embassament en hàbitat idoni per a la fauna pròpia de les basses de secà. A finals dels anys 80 i principis dels 90, quan el viver començava a perdre aigua i ja havia deixat de tenir la funció agrícola i de reserva, es va convertir, pel meu germà i per mi, en un espai de joc i d’investigació.

“Va, llença’t!”, em deia ell des de l’aigua. Però a mi em feia por entrar-hi a nedar. Reia i m’asseia a l’escala amb els ulls fixats a l’aigua, observant tota la fauna que compartia espai amb el Lluís. Alguna vegada, amb el pare, havíem baixat al viver amb papers, un bolígraf i el llibre d’animals aquàtics, semiaquàtics i amfibis per identificar quina mena de fauna habitava en aquest lloc tan singular. Recordo perfectament el dia que, buscant serps, la carpeta em va caure a l’aigua i vaig perdre-la de vista per sempre més.

Després del gran incendi de l’any 1998, l’entorn del viver va quedar sense protecció vegetal i, per això, el temporal del juny del 2000 en va esbotzar les parets est i oest. El vam haver de reconstruir.

Screen Shot 2015-05-07 at 12.02.51 PM

El meu germà i jo a punt d’anar al viver, el dia que vaig perdre la carpeta.

El nostre viver ha estat, doncs, un punt d’abastiment, de neteja, de joc i de coneixement. I un lloc que ha calgut reconstruir per mantenir-ne la seva essència. Un espai, en definitiva, amb múltiples usos que ens ha ajudat a créixer, generació darrere generació.

Aquest lloc físic i aquesta experiència personal dóna nom al projecte El Viver, que volem que sigui un lloc de creixement en el sentit ampli de la paraula. Un punt de trobada enmig d’un entorn privilegiat.

Per fer possible aquest projecte, El Viver compta amb dues masies, Les Corts de Biosca i El Mas, que des de fa més de vint anys s’ofereixen com a cases de turisme rural. I que, a partir del 2015, es renoven i obren el seu ventall de possibilitats esdevenint, a més, espais de formació en diverses disciplines.

Les Corts de Biosca i El Mas, molt més que agroturisme

Les Corts de Biosca i El Mas són dues masies vinculades a la casa pairal de Biosca. Biosca està situada a la falda de la Serra de Castelltallat i és esmentada per primera vegada l’any 955; des d’aleshores, hi hem viscut sempre la mateixa família.

La meva mare, arrossegada per l’amor al territori i el desig de recuperar el patrimoni rural va ser qui va decidir canviar la feina de periodista per dedicar-se a l’agroturisme. Ella, amb el suport incondicional del meu pare, el Pere, i els meus avis, el Josep i la Nita, ha fet possible la qualitat turística que oferim avui, reconeguda amb la Medalla al Mèrit Turístic, i avalada pel sistema d’espigues atorgades per la Generalitat de Catalunya i el Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinacions.

Sense la mare, possiblement avui l’allotjament rural Les Corts de Biosca continuaria essent exactament allò que era quan jo vaig néixer: una cort de porcs; actualment és un mirador fantàstic a Montserrat. I, El Mas, segurament seria una masoveria mig enrunada, en lloc de la masia idíl·lica que és avui.

La mare ha estat capaç d’utilitzar les virtuts de la vida rural per atraure persones sensibles i respectuoses amb el medi ambient, fins i tot després dels grans incendis del 1994 i del 1998, que van arrasar la zona, una de les millors masses forestals de tota la província de Barcelona.

A partir del 2015, sense perdre l’essència d’aquest agroturisme original, una nova generació agafem el relleu, renovem part de l’estètica de Les Corts de Biosca i d’El Mas, n’ampliem els espais, oferim noves activitats a l’entorn de la casa i ens posicionem en el món de la formació i les experiències de qualitat.

Veniu? Ens agradarà molt acollir-vos!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *